Korukivien lumo: Ota askel kohti ainutlaatuisuutta valitsemalla täydellinen kivi

Korukivet ovat olleet osa ihmisen historiaa tuhansia vuosia ja symboloivat edelleen arvoa, kauneutta, voimaa ja henkilökohtaista tyyliä.

Korukivi on jalokivi tai puolijalokivi, jota käytetään korujen valmistuksessa. Se on yleensä luonnostaan muodostunut mineraali tai kivennäinen aine, jonka arvo määrittyy harvinaisuuden tai muiden erityisominaisuuksien perusteella. 

Korukiviä käytetään monenlaisissa koruissa, kuten sormuksissa, kaulakoruissa, korvakoruissa ja rannerenkaissa. Ne voivat olla kiillotettuja ja leikattuja erilaisiin muotoihin, ja niitä esiintyy eri väreissä, muodoissa ja kovuuksissa.

Miten sopiva korukivi valitaan?

Korukivien suosio vaihtelee ajan myötä sekä eri alueiden ja kulttuurien välillä, mutta kiven valinta seuraa lähes poikkeuksetta samaa kaavaa. Päätökseen vaikuttavat kivien ominaisuudet, kuten väri, kirkkaus, leikkaus ja harvinaisuus, sekä henkilökohtaiset mieltymykset ja korun tarkoitus.

Myös budjetissa pysyminen on tärkeää. Etenkin nettikasinoiden pelaajat tietävät tämän, ja osaavat mitoittaa pelikassansa niin, että siitä riittää pelattavaa pidemmäksi aikaa arjen muiden menojen kärsimättä. Koruostoksillakin on hyvä huolehtia pakollista menoista ensin, ja valita korukiven hintahaarukka ylitse jäävän osuuden perusteella.

Tässä on joitakin vinkkejä sopivan korukiven valintaan:

 1. Mieti tyyliä ja mieltymyksiä: Selvitä, millainen korukivi tai väri vetoaa sinuun eniten. Pidätkö kirkkaista ja värikkäistä kivistä vai ehkä enemmän hillitystä ja yksinkertaisesta tyylistä?
 2. Tutki korukiven ominaisuuksia: Jokaisella korukivellä on omat ominaisuutensa, kuten kovuus, loisto ja harvinaisuus. Selvitä, millaiset ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä ja sopivat tarpeisiisi.
 3. Huomioi korun käyttötarkoitus: Jos valitset korukiven tiettyä tarkoitusta varten, kuten kihlasormus tai syntymäpäivälahja, voit harkita syntymäkuukauden kiveä tai korukiveä, jolla on saajalle symbolinen merkitys.
 4. Aseta budjetti: Korukivien hinnat voivat vaihdella merkittävästi. Aseta itsellesi budjetti, jonka puitteissa haluat pysyä, ja etsi korukiviä, jotka mahtuvat siihen hintaluokkaan.
 5. Konsultoi asiantuntijaa: Koruliikkeissä työskentelevät asiantuntijat auttavat sinua mielellään valitsemaan sopivan korukiven. He voivat antaa tietoa eri kivistä, näyttää erilaisia vaihtoehtoja ja auttaa sinua tekemään valinnan.

On tärkeää kuunnella omaa intuitiota ja valita korukivi, joka tuntuu sinulle sopivimmalta. Korukiven tulisi heijastaa persoonallisuuttasi, tyyliäsi ja tarpeitasi, jotta siitä tulee merkityksellinen ja mieluisa.

Suosittuja ja arvostettuja korukiviä

Suomen suosituimmat korukivet vaihtelevat yksilöiden mieltymysten mukaan, mutta tässä on muutamia korukiviä, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion:

 • Korukristalli: Suomessa korukristallit, erityisesti Swarovski-kristallit, ovat suosittuja korujen koristelussa. Ne tarjoavat kiiltävän ja kimaltelevan ulkonäön hillittyyn hintaan.
 • Akvamariini: Akvamariini on vaaleansininen tai sinivihreä korukivi, jonka raikas väri ja läpinäkyvyys tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon korujen valmistuksessa.
 • Ametisti: Ametisti on violetinsävyinen korukivi, jota käytetään erityisesti sormuksissa, korvakoruissa ja kaulakoruissa.
 • Kultakorut: Vaikka kulta ei ole varsinaisesti korukivi, kultaisten korujen suosio Suomessa on merkittävä. Kultaiset sormukset, kaulakorut ja korvakorut ovat varmoja valintoja, ja sopivat jokaiseen tilaisuuteen.
 • Hematiitti: Hematiitti on hopeanharmaa tai musta korukivi, jota käytetään usein miesten koruissa, kuten rannerenkaissa ja solmioneuloissa.

Näiden lisäksi on myös monia muita suosittuja korukiviä, kuten safiiri, topaasi, smaragdi ja helmi. Ykkössijaa pitää ikuisena pidetty timantti, joka tunnetaan kovuudestaan, kirkkaudestaan ja loistostaan.

Timanttikorut, kuten timanttisormukset ja kaulakorut, ovat usein merkki arvostuksesta ja erityisestä tilaisuudesta. Timanttisormuksia, erityisesti kihla- ja vihkisormuksia, pidetään symbolina sitoutumisesta ja elinikäisestä rakkaudesta. Timantti voi edustaa myös henkilön vahvuutta ja kykyä selviytyä vaikeuksista.

Harvinaiset korukivet hurmaavat keräilijöitä

Korukivien erikoisuus vaihtelee yksilöllisistä mieltymyksistä riippuen, mutta jotkut harvinaiset tai eksoottiset kivet ovat erityisen haluttuja keräilijöiden keskuudessa. 

Esimerkkejä erikoisista korukivistä ovat tansaniitti, alexandriitti, paraibatourmaliini ja berylli. 

 • Tansaniitti on upea, sinivioletti korukivi, joka tunnetaan sen harvinaisen värisävyn vuoksi. Sitä esiintyy pääasiassa Tansanian Mererani-alueella. Tansaniitti voi vaihdella sinisestä violettiin, ja sen värisävyt voivat muuttua eri valaistuksissa. 
 • Myös Alexandriittia arvostetaan sen värimuutoksen vuoksi. Kivi voi näyttää vihreältä päivänvalossa ja punaiselta tai purppuralta sisätiloissa tai keinotekoisessa valaistuksessa. Alexandriitti on nimetty Venäjän tsaarin Aleksanteri II:n kunniaksi sen löytöpaikassa Uralin vuoristossa.
 • Paraibatourmaliini on turmaliiniryhmän korundityyppi, joka tunnetaan sen kirkkaan sinivihreästä tai turkoosin sävystä. Sitä esiintyy pääasiassa Brasiliassa, erityisesti Paraíba-alueella, mistä se on saanut nimensä. Paraibatourmaliinin ainutlaatuisen värin ja sen rajoitetun saatavuuden vuoksi kyseessä on erittäin arvostettu ja harvinainen korukivi.
 • Berylli on kirkas ja kimmeltävä korukivi, joka voi esiintyä eri väreissä, kuten vihreänä (esimerkiksi smaragdi), sinisenä (aquamariini) tai keltaisena (heliodori. Berylliä löytyy useista maista, mutta arvostetuimmat esiintymät ovat esimerkiksi Brasiliassa, Afganistanissa ja Kolumbiassa.

Korukivien keräily vaatii tietoa ja asiantuntemusta eri kivistä. Harrastuksen myötä opit tunnistamaan erilaisia korukiviä, ymmärtämään niiden ominaisuuksia, oppimaan arvioimaan niiden laatua ja oppimaan eri leikkauksia ja jalokivien käsittelyä. 

Jatkuva oppiminen on palkitsevaa ja auttaa syventymään korukivien maailmaan. Lisäksi voit liittyä keräilijöiden yhdistyksiin, foorumeihin tai keräilijäryhmiin, joiden kautta voit jakaa kokemuksia, saada neuvoja ja oppia lisää muiden keräilijöiden kanssa.