Arvokas timantti kruunaa kauniin korun. Jotkut saattavat pitää timantteja vähän vanhanaikaisina, mutta ehkä juuri tämä on osa niiden viehätystä. Timanttien arvo ei heilu trendien mukana, vaan kestää aikaa kuten itse materiaalikin.
Timanttien arvon määrittelyyn on perinteisesti käytetty neljää tekijää. Paino karaatteina, Puhtaus, Väri ja Hionta. Englanniksi nämä (Carat, Clarity, Color ja Cut) muodostavat kätevän lyhenteen 4C.
Suurin hintaan vaikuttava tekijä näistä on paino. Käytetty yksikkö, karaatti (ct) on 0,2 grammaa, joka voidaan vielä jakaa sadasosan kokoisiin pisteisiin (points). Iso timantti on kieltämättä näyttävä ja myös statussymboli. Moni fiksu ostaja keskittyy kuitenkin mieluummin muihin tekijöihin saaden enemmän laatua vastineeksi rahalle.
Hionta lopulta ratkaisee sen miltä timantti korussa näyttää. Viisteet taittavat valoa ja saavat aikaan timanteille ominaisen säihkeen. Perinteisin muoto on pyöreä Briljantti jossa tämä ominaisuus tulee erinomaisesti esiin. Muut muodot saattavat kuitenkin sopia hienosti juuri tietyntyyppiseen koruun. Kahden samankin muotoisen timantin säihkeellä voi olla huomattava ero hionnan laadusta johtuen. Tärkeää on symmetrisyys ja hiontapintojen viimeistely.
Timantin Värillä, toisin kuin korukivissä, tarkoitetaan pikemminkin värittömyyttä, eli arvokkaimmat timantit ovat täysin värittömiä, ja typpiatomeista johtuva keltaisuus kasvaa huokeampia luokituksia kohti siirtyessä. Värille on useita eri luokitteluja. Cape-sarjan timanteille GIA:n paras luokitus on D, Skandinaavisessa järjestelmässä River (R). Kiven väriluokitus on tarkan tuloksen saamiseksi tehtävä ennen sen istuttamista koruun.
Puhtaudella taas mitataan timantin sisältämien epäpuhtauksien sulkeutumien määrää. Näitä syntyy vaihtelevissa määrin käytännössä kaikkiin luonnollisiin timantteihin kiteen muodostumisen aikana. Jo puhtaudeltaan peruslaatuisissa timanteissa sulkeumia on niin vähän että niitä ei paljaalla silmällä erota. Timantin hankinnassa ei siis välttämättä tarvitse ”liioitella” puhtausvaatimuksen suhteen.
Näiden tekijöiden ohella hintaan saattavat vaikuttaa myös muut tekijät. Yksi on fluoresenssi jota pidetään virheenä, ja joka siten laskee timantin arvoa.
Timanttien tuotannon ja kaupan eettisyys on herättänyt kysymyksiä, ja niin sanotuista konflikti- tai veritimanteista on puhuttu paljon. Alkuperän varmistaminen onkin monelle ostajalle tärkeää. Kimberley-prosessi on kansainvälinen sopimus jonka puitteissa sertifioidaan että timantteja ei käytetä sisällissotien rahoittamiseen. Prosessi ei ole täysin aukoton, ja lisävarmistusta voi saada ostamalla vain alkuperältään varmasti todennettuja timantteja.